söndag 6 april 2014

Återbesök

Jag har ju glömt att skriva om Effies återbesök hos veterinären. Det var ju i onsdags...
Ultraljud av urinblåsa och njurar. Det gick hur bra som helst. Hon är helt otrolig att ha att göra med. Finner sig i det mesta. Visst kan hon knorra lite ibland men aldrig att hon skulle bli sur på allvar! 
Veterinären hittade iallafall inget konstigt utan allt såg bra ut där inne. Jag trodde inte att de skulle hitta något heller men det känns skönt iallafall att ha gjort det. Vad vi däremot hittade var ett litet ljumskbråck! Inget som man gör något åt så länge det inte blir värre på något sätt. Alltså Effie har inte varit en helt frisk hund under sitt liv... 
Som valp gick hon på kortison en period för hon hade så ont i käken. Hon kunde skrika till när hon skulle äta och om vi lekte med leksaker som hon då ville kampa med. CMO (cranio Mandibulär Osteopati) trodde den veterinären. Det växte bort iallafall. Hon har haft att gäng med fettknölar som vi tagit bort, en sprack under huden och det blev infekterat. Hon har en stor knöl på rumpan nu som vi faktiskt ska ta bort. Jag hade nog inte tänkt göra det pga hennes ålder men veterinären tyckte det såg ut som om den skulle kunna spricka när som helst och försäkrade mej att Effie är så pass fräsch och frisk att hon ska klara en liten operation.
Effie har även haft problem med sina ögon från och till under många år. Vi har spolat tårkanalerna och använt flera olika salvor och ögondroppar. 
Och så var det en knöl under tungan som opererades bort för några år sedan. Då var jag orolig för att jag inte skulle få tillbaka henne. Veterinären trodde först att det var en elakartad tumör som brukar sprida sig jättesnabbt. Men som tur var så var det inte det! 
Sedan fick hon livmoderinflammation så då blev det operation och alltså en kastrering.
Hon har haft några fukteksem under tassarna, hon har haft löss och kennelhosta. Inte alldeles ovanligt hos hund men ändå. Hon har såklart ätit olämpliga saker och mått pyton, en gång när hon var unghund fick hon faktiskt dropp för hon varit risig så länge. Hon både kräktes och bajsade blod. Men hon var oförskämt pigg iallafall. 
Klådan som blossar upp nu och då ska vi i första hand behandla lokalt men ifall att det skulle bli jättejobbigt så blir det nog en kortisonkur. 
Jag tänker fortfarande att det är någon obalans i kroppen eller något med immunförsvaret som gör att infektioner lättare får fäste i hennes kropp men vad man ska göra åt det vet jag inte riktigt. Alla hennes värden ser ju okej ut.
Vissa skulle kanske tycka att jag lagt ut onödigt med pengar på en såpass gammal hund men så länge  hon är pigg och glad så är hon värd allt! Min terriertant!

1 kommentar:

  1. Oj, jag visste inte om allt märker jag och jag har inte läst bloggen på länge märker jag också. Otur på vissa saker. Jag kommer ihåg hur "vi" funderade kring vad hon hade i käken innan veterinären kom på vad det var. Tack o lov så var det ofarligt och under en kort period. Någon form av obalans låter rimligt men samtidigt verkar hon stark i sin fysik. Livmoderinflammation är den vanligaste åkomman på tikar - alla raser och fettknölar är ju vanligt hos Kerryn. Tack o lov är de ofarliga (så länge de inte är juvertumör).
    /Ylva

    SvaraRadera